Coaching

In coachtrajecten kunnen uiteenlopende vraagstukken en klachten worden behandeld, zoals bijvoorbeeld stress en burn-outklachten, somberheid, rouw, piekeren, slaapproblemen, of levensvragen. 

Coaching is een verzamelbegrip voor diverse begeleidingsvormen. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een breed scala aan vakinhoudelijke kennis en methodieken tot mijn beschikking. Ik vind het belangrijk om dit zo goed mogelijk op jouw specifieke situatie af te stemmen. Wanneer je contact opneemt, volgt dan ook eerst een intakegesprek. Dit gesprek gebruiken we om kennis te maken, te bespreken waar je tegenaan loopt en wat je zou willen bereiken.  Ik adviseer je welke aanpak of combinatie van diensten voor jou het meest passend is.

Daar waar nodig, of wenselijk overleggen we met derden, zoals een huisarts, een andere behandelaar, of werkgever.

In coachtrajecten wordt gewerkt met verschillende methodieken.

  • Acceptance and commitment therapy (ACT). ACT is een vorm van gedragstherapie die erop gericht is om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Zo ben je in staat om je aandacht te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in jouw leven.
  • Oplossingsgerichte therapie. Een kortdurende, oplossingsgerichte therapie die zich niet richt op de klacht of het probleem, maar op mogelijke oplossingen. De focus is gericht op de gewenste situatie in de toekomst. 
  • Cognitieve werkvormen. Zoals bijvoorbeeld psycho-educatie, of principes uit de cognitieve gedragstherapie waarbij de nadruk ligt op het inzicht krijgen in en veranderen van je manier van denken en interpreteren.  Meestal kortdurend en klacht- of probleemgericht.
  • Motiverende gespreksvoering. In fasen wordt gewerkt naar het ontwikkelen van motivatie voor gedragsverandering.
  • Mindfulness. Door het trainen van gerichte aandacht ontstaat er meer inzicht in automatische gedachten en gedragspatronen. Van hieruit leer je om meer bewuste actie ondernemen en word je niet langer meegesleept in bijvoorbeeld overmatig piekeren en besluiteloosheid. 

Welke methodiek het meest op de voorgrond staat, hangt af van wat het beste bij je past en aansluit op jouw specifieke vraag. 

Klik hier voor vragen of het maken van een afspraak.

Ik ben aangesloten bij:

Vereniging Mindfulness Based Trainer Nederland en Vlaanderen
Mindfulness academie voor mindfull teaching - methode Eline Snel